Kan tang afhjælpe fravænningsdiarré hos smågrise?

 

Det undersøges netop nu under kontrollerede forhold i et foderforsøg om tang kan bruges til at afhjælpe diarré hos smågrise, når de skal afvænnes.

Fra 2022 må svineproducenter ikke længere anvende zink til at afhjælpe den diarré smågrisene ofte får når de holder op med die hos soen. Derfor arbejder SEGES sammen med en masse samarbejdspartnere intenst på at finde både alternativer og forebyggende metoder, der kan afhjælpe fravænningsdiarré. Dansk tang kan tang forhåbentlig være med til at sikre, at grisene holder sig raske, når der ikke længere må bruges zink.

Tang bliver allerede brugt i nogle foderblandinger i dag. Det nye er derfor, at der i forsøget bruges dansk tang, som gør konceptet mere bæredygtigt, og at det undersøges under kontrollerede forhold. Foderforsøget giver ikke svar på alle spørgsmål – det er blot første step i et stort udviklingsarbejde, hvor effekten af både voksesteder, høstmetoder, forarbejdningsproces, dosering og andre tangtyper undersøges. I de danske farvande findes der nemlig ca. 400 forskellige typer af tang. De tangarter, der bruges i forsøget, er sukkertang, søsalat og buletang.

Hør forskerne Jan Værum Nørgaard og Marleen Elise van der Heide og Tove Serup fra Økologi Innovation SEGES fortælle om forsøget i videoen.

Læs mere om forsøget her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s